RC: Růže & dýka


Název v originále: The Rose & the Dagger
Autor: Renée Ahdieh
Překlad: Adéla Špínová
Nakladatelství: CooBoo, 2017
DK: 88 %
GR: 4,19
Počet stran: 424
Série: Pomsta a rozbřesk #1
Pozor! Recenze může obsahovat spoilery k prvnímu dílu Pomsta & rozbřesk !
Anotace: Čím temnější nebe, tím jasnější hvězdy. Jsem obklopená ze všech stran pouští. Jsem vězeň písku a slunce. A už nemůžu věřit ani své rodině. Chorásán se ocitl na pokraji války a Šeherezáda kvůli temné kletbě opustila královský palác a i svou lásku, Chálida. Vrátila se ke své rodině a do bezpečí. Brzy ale zjistí, že už nemůže věřit ani svým přátelům a že ji vězní lidé, které miluje. Dokáže najít způsob, jak se vzepřít hrozivé kletbě a neztratit svou velkou lásku? A je vůbec možné zabránit tomu, aby umírali další nevinní?
Hodnocení: Na Růži & dýku jsem se ohromně těšila, jelikož víte, že do Pomsty & rozbřesku jsem se totálně zamilovala již od první stránky. Díky tomu se Chálid s Šazí stali jedním z mých nejoblíbenějších knižních párů. Když jsem knížku dostala na narozeniny, všechny ostatní šly stranou, tohle je přece ta nejdůležitější kniha v tomto roce, jedná se o závěrečný díl této série.
Hned na začátku jsem ale narazila - můj oblíbený páreček nebyl spolu a to odloučení mělo vliv na jejich chování. Ano, chápu, že to těžce nesli, ale autorka se s touto situací mohla rozhodně líp poprat... V první čtvrtině knihy se nedělo prakticky nic, Šazí byla prakticky uvězněna v beduínském táboře a neustále řešila záchranu světa. Kromě Írsy - Šeherezádiny sestry- a Rahíma mi tam nebyl nikdo nějak zvlášť sympatický. Tárik se choval jako žárlivý blbeček ( s prominutím) a Šazí ztratila svůj elán. A kapitol z paláce v Rej bylo jak šafránu, což od autorky byl velký přešlap.
Naštěstí se to po první čtvrtině hodně zpravilo a autorka opět naběhla na svůj standard z Pomsty & rozbřesku. Ději hodně pomohla také postava Artana - mladého učedníka Musy Zaragozy (Musa je Chálidův strýc z matčiny strany), který mi byl velmi sympatický. Artan pomáhal Šeherezádě s její magií a víc už vám nebudu prozrazovat, ať máte nějaké překvápko.
V tomto díle se konečně dozvíme více o tajemné knize Šeherezádina otce a odhalíme mnohá další tajemství a souvislosti z prvního dílu.
Nebudu vám lhát, kniha mě trochu zklamala svým začátkem. Konec byl fakt úžasný a bylo tam hodně nečekaných zvratů, ale první díl byl o něco lepší.
Rozhodně neříkám, že se mi kniha nelíbila - líbila se mi hodně, ale některé scény z beduínského tábora byly zhola zbytečné.
Konec a epilog, to bylo něco! Přečetla jsem to jedním dechem a je mi fakt líto, že tato úžasná série už nebude pokračovat.
Jelikož Tisíc a jednu noc, kterou byla série inspirována, neznám, nemůžu to s ničím porovnat. Série je specifická svým orientálním prostředím, což opravdu oceňuji, a na konci nechybí slovníček, takže nemusíme tápat, co které slovo znamená.
Díky stylu psaní autorky budete mít knihu přečtenou opravdu rychle, rychlí čtenáři klidně i za jedno odpoledne, takže knihu jako oddechovou romantiku rozhodně doporučuji a garantuji vám, že se do série zamilujete stejně jako já.
Jestli se mi podaří přečíst všechny resty z mojí knihovničky, určitě si dám re-reading celé série. Doufám, že CooBoo vydá i další knihu od Renée Ahdieh - Flame in the Mist .
Tato kniha je mou velkou srdcovkou, ale kvůli začátku nemůžu dát plný počet hvězdiček, takže dávám 4,5/5.
☆☆☆☆⭐
Pokud se vám recenze líbila, dejte mi vědět do komentářů nebo se staňte pravidelnými čtenáři blogu.
Cristine



Komentáře

Oblíbené příspěvky