RC: Tíha vesmíru


Název v originále: Holding Up the Universe
Autor: Jennifer Niven
Překladatel: Anna Křivánková
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání v ČR: 2017
Goodreads: 3,93
Databáze knih: 83 %
Počet stran: 408

Anotace: Neobyčejná love story, která vás dostane. Neobyčejní hrdinové, které si zamilujete.

Každý si myslí, že zná dobře Libby Stroutovou. Tuhle odvážnou dívku s úctyhodnou váhou, jejíž fotku s titulkem „Nejtlustší holka Ameriky“ otiskly před dvěma roky snad všechny noviny v USA. Libby se ale od té doby změnila – a ne jen co se váhy týče.

Stejně tak si každý myslí, že zná dobře i Jacka Masselina. Je to trochu podivín, ale docela ujde, říkají si jeho spolužáci na střední. Až na to, že tenhle podivínský, dost rezervovaný, i když vlastně docela sympatický kluk jen trpí prosopagnosií – není schopný rozeznávat lidské tváře a svůj handicap samo sebou skrývá.

Když na sebe Stroutová a Masselin narazí ve škole, svět se obrátí vzhůru nohama (minimálně Martin Van Burenská střední!), a malér je na světě.


Není to série: Yoli po Všech malých zázracích vydalo druhý samostatně stojící román od Jennifer Nivenové.

Obálka: Ta se mi strašně líbí. Je to "typická obálka Yoli", takže je to brožurka "Yoli výšky" (v knihovničce jsou díky tomu všechny knihy od tohoto motýlka v jedné rovině). Na omak je příjemně matná. Obálka se ke knize hodí, představuju si, že ty modré "kydance" jsou tváře, které Jackovi přijdou stejné a ta "skleněnka" je obličej Libby Stroutové.

Hodnocení: Libby po smrti své maminky ztloustla a kvůli tomu nemohla chodit ani do školy. Když dostala záchvat paniky, museli ji z domu vysekat hasiči a místo sanitkou jela do nemocnice na korbě náklaďáku. Od té doby ale Libby zhubla a nyní může po letech zpět do školy. Pořád má však nadváhu (i když o dost menší než před třemi lety) a spolužáci ji kvůli tomu uráží.
Jack nedokáže rozeznávat obličeje, což se mu čas od času pěkně vymstí, například když místo své přítelkyně políbí její sestřenici, protože mají podobné rysy. Jack svou nemoc tají i před rodiči.
Jedná se o love story, ale jejich seznámení zrovna idylické nebude...
Jennifer napsala další knihu o nemoci, o které bychom se dověděli tak akorát z výuky, ale hned bychom na její existenci zapomněli. Díky jejím knihám čerpáme vědomosti o maniodepresi (Všechny malé zázraky) a o obličejové slepotě.
Tentokrát píše také o obezitě, což je aktuální téma, jelikož přibývá lidí trpících nadváhou.
Tohle je ta kniha, ve které byste si mohli podtrhávat každou druhou větu. Jsou v ní krásné myšlenky, opravdu. Donutí vás se zamyslet nad svým chováním k ostatním a udělá z vás lepšího člověka, pokud si své chyby uvědomíte. Kniha pojednává o obezitě, ale celkově se zaměřuje na lidskou toleranci, což se nemusí vůbec týkat obezity, ale například i rasismu apod.
Autorka píše velmi čtivě a citlivě, příběh je promyšlený. Střídají se kapitoly z pohledu Libby a Jacka. Stránky vám mizí pod rukama a knihu budete mít za chvilku přečtenou.
Tohle je hotové "knižní antidepresivum", neuvěřitelně vás to vnitřně posílí.
Bála jsem se, že se mi to bude líbit méně než Všechny malé zázraky, ale chyba! Bylo to mnohem lepší, i když předchozí autorčina kniha byla taky super.
Knize dávám 100 %, ale je to stejný případ jako Všechno, úplně všechno, klidně bych tomu dala mnohem víc, pokud by to šlo.
Knihu doporučuji všem, je jedno kolik vám je nebo jakého jste pohlaví.

Sledujte mě na Instagramu a YT!
Cristine

Komentáře

Oblíbené příspěvky