RC: Ódinovo dítě


Název v originále: Odinsbarn
Autor: Siri Pettersen
Překladatel: Jitka Jindřišková
Nakladatelství: Host
Rok vydání v ČR: 2016
Goodreads: 4,25
Databáze knih: 85 %
Počet stran: 568

Anotace: Představ si, že ti chybí něco, co všichni ostatní mají. Něco, co dokazuje, že patříš do jejich světa. Něco tak důležitého, že bez toho jsi nikdo. Nákaza. Pouhý mýtus. Hirka se v den svých patnáctých narozenin dozvídá, že je Ódinovo dítě – bezocasá zrůda z jiného světa. Opovrhovaná, obávaná a pronásledovaná. Člověk. Někdo si však nepřeje, aby její tajemství vyplulo na povrch, a hodlá to zajistit všemi prostředky. Zmatená Hirka musí uprchnout, protože jí jde o život. Existují však nebezpečnější stvoření než Ódinovy děti a Hirka není jediná, kdo prošel bránou mezi světy… Úspěšná norská trilogie Havraní kruhy se inspiruje severskou mytologií, ale přitom vytváří vlastní svébytný svět, kde být člověkem znamená ocitnout se ve zcela nezvyklé roli vyvržence. Hlavní hrdinka není „vyvolená“, dokonce nemá žádné zvláštní schopnosti. To, co ji odlišuje od ostatních, je děsivý fakt, že postrádá něco, co všichni ostatní mají.

Série: Jak už jste se dočetli v anotaci, série od norské autorky nese název Havraní kruhy podle brány mezi světy, kterou Hirka do Ymslandy prošla. Jedná se o fantastickou trilogii, kterou brzy uvidíme i na filmovém plátně. Druhý díl, Plíseň, vyšel u Hostu letos na jaře a třetího dílu, Síly, se dočkáme na podzim.

Obálka: Některým lidem (např. mojí mamce) přijde nechutná, jelikož je na ní useknutý ocas. Mi se ale hodně líbí, protože má svůj styl. Eleganci. Originalitu. Pod přebalem je taktéž nádherná.

Hodnocení: Hirka žije se svým otcem v Elveroi, která je známá tím, že tam žije Ilume - jedna z dvanácti členů Rady - vládnoucího orgánu, který má nejblíž k Vidoucímu, což je něco jako ymslandský bůh v podobě havrana. Protože je Vidoucí havran, havrani jsou taková posvátná zvířata. Na začátku knihy se Hirka dozvídá, že o ocas ji nepřipravili vlci, ale že se tak narodila. A její otec není její otec, nýbrž muž, který se jí ujal. Hirka je bezocasá. Ódinovo dítě. Plíseň. Menskr. Nepatří sem a neumí přimknout - čerpat Sílu a ovládat ji.
Autorka nás vhodí hned na začátku do děje, což se mi líbí. Nic nevysvětluje, zezačátku se budete cítit zmatení, ale kniha je napsána tak, abyste vše pochopili sami v ten pravý čas.
Siri Pettersen je pro mě umělkyně, královna fantasy. Mám za sebou první díl, ale už teď vím, že je ta série úžasná. Siri vytvořila úžasný propracovaný svět se svými tradicemi. Vytvořila sympatickou hlavní hrdinku, které něco chybí - ocas. To je velký rozdíl oproti ostatních fantasy sériím, tam většinou má hlavní hrdina něco navíc.
Tato kniha čtenářům dokázala, že seveřané nejsou jen mistry v psaní detektivek (Jo Nesbo, Lars Kepler).
Kniha byla fakt skvělá, sice jsem ji četla dlouho, ale o to víc jsem si to užila. Nesmím zapomenout na překladatelku, která se s názvy v norštině popasovala velmi dobře.
Tohle je povinnost pro všechny milovníky fantasy, dávám 100 %!

Můj bookstagram: @cristi_book_style
Můj YT kanál: Kristýna Sosíková
Cristine

Komentáře

Oblíbené příspěvky