RC: Jiskra v popelu


Název v originále: An Ember in the Ashes
Autor: Sabaa Tahir
Překladatel: Petra Johana Poncarová
Nakladatelství: Host
Rok vydání v ČR: 2016
Goodreads: 4,32
Databáze knih: 92 %
Počet stran: 456

Anotace: Své tělo a krev zaslibte Impériu. Srdce si však ponechte.

Sirotek bojující za svou rodinu. Voják bojující za svobodu. Jiskra v popelu je epická fantasy, která se odehrává v brutálním světě připomínajícím Římskou říši.

Laia je dívka z lidu Učenců, který žije pod krutou nadvládou válečnického Impéria. Když je její bratr zatčen za velezradu, nabídnou jí učenečtí povstalci bojující proti Impériu dohodu: pokud se nechá prodat jako otrokyně na imperiální vojenskou akademii Šerosráz a bude pro ně špehovat, odboj zachrání jejího bratra před popravou.

Elias, nejlepší voják na šerosrázské akademii, je znechucený pronásledováním a zabíjením Učenců a rozhodne se dezertovat. Než však stačí utéct, dostane příkaz zúčastnit se zkoušek, nemilosrdného klání, z něhož má vzejít nový válečnický císař. Prohrát znamená okamžitou smrt, zvítězit znamená ztratit vlastní duši.

Když se Laiiny a Eliasovy cesty na Šerosrázu zkříží, oba zjistí, že jejich osudy jsou propletené víc, než by si kdy dokázali představit, a že jejich rozhodnutí může změnit budoucnost celého Impéria.

Obálka: Nemáme originální obálku, za což jsem moc ráda. Originál se mi nelíbí, ani se ke knize moc nehodí. Ale naše obálka je úplné wow! Ta barevná kombinace a celkově zpracování je prostě úplně boží!

Série: Tato série od Saby Tahir bude asi tetralogie, tj. bude mít čtyři díly. Druhý díl již v angličtině vyšel a u nás ho Host vydá někdy na podzim.

Hodnocení: Opravdu jsem poznala, že kniha je inspirovaná antikou. Za tento nápad rozhodně palec nahoru.
V knize máme dva národy - Učence a Válečníky. Laia je Učenka, neměla by umět číst ani počítat, protože takovou poctu si Učenci nezasluhují. Učenci jsou předurčeni k tomu, aby sloužili Válečníkům a snášeli jejich tyranii. Elias je Válečník, měl by být k Učencům nelítostný. Pravděpodobně proto, že vyrostl mezi Domorodci (ti by se dali počítat jako třetí národ, ale jejich postavení není tak zásadní) a ne mezi Válečníky, s Učenci Elias soucítí. Elias dokončuje studium na Šerosrázu a má se z něj stát Maska, jinými slovy ten nejnebezpečnější voják bojující proti Učencům a jejich odboji, ještě jinačími slovy - vše co Elias tak nenávidí.
Elias chce dezertovat, ale je vybrán jako aspirant - má se s dalšími třemi Maskami utkat o post císaře celého Impéria Kvůli tomu musí na Šerosrázu ještě setrvat.
Laia se stane špehem odboje a je vyslána právě na Šerosráz jako otrokyně.
Teď jsem vám děj nastínila vlastními slovy. Asi chápete, že osudy Laie a Eliase se nutně musí proplést.
Laiu a zejména Eliase jsem si hned zamilovala. Oba trpí jak zvířata, akorát každý jiným způsobem. V knize je více skvělých postav, ale to už by byl trochu spoiler. Samozřejmě ale převládají ty záporné - Masky a jejich velitelka a zároveň Eliasova matka, Keris Veturia. Velitelka nemá s nikým slitování, hlavně ne se svým nenáviděným synem. Keris je opravdu vyvedená záporačka.
Samotný děj je úžasný, vše je tak skvěle provázané a vše dává smysl, nic tam Sabaa neplácla jen tak. A ke konci jsem nestačila věřit vlastním očím! Potřebuju druhý díl, a to hned!
Nemůžu jinak, než dát knize 96 %!

Moje poznámka: Vidím malou podobnost mezi Jiskrou v popelu a Skleněným trůnem. V obou je klání, dva národy a nějaké temné  síly. Ukamenujte mě, ale mě se Skleněný trůn nezdál jako nějaká bomba. Oproti tomu Jiskra v popelu rozhodně bomba je! I když tam jsou nějaké podobnosti, hodnotím knihy diametrálně jinak.

Doufám, že se vám moje recenze líbila!
Navštivte mě také na Instagramu: @cristi_book_style
Cristine

Komentáře

  1. Mně se taky nelíbí originální obálka. Líbí se mi naše, ale líbí se mi i u Slovenské verze, je taková barevná! :)
    Já četla knihu nedávno a byla jsem z nadšená. Protože si myslím, že v dnešní době přijít s něčím novým a originálním a ještě tak dobře napsaným příběhem v tomhle sci-fi/fantasy odvětví dá zabrat. A jsem ráda, že se to autorům stále daří. ^^
    Eliase jsem si moc oblíbila, postava byla neskutečně sympatická hlavně svým soucítěním s Učenci, otroky - Laiou, jak se o ni staral, jak jen mohl. No fakt je to skvělá postava. Naopak třeba Helenu jsem moc nemusela, i když dobře, že tam byla, aspoň na to všechno Elias nebyl sám. Co se týče záporáků, není jediný, kterého bych vysloveně neměla ráda. Já jsem byla ráda za všechny. Všichni odvedli svůj díl práce, jinak by to nebyl tak skvělý příběh.
    Konec byl skvělý, moc se mi líbilo, co Laia udělala pro Izzy.
    Už se nemůžu dočkat dalšího dílu!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky